Életszövetségesek

Gabriella

Szövetségeseket keresünk, egy egész életre. Úgy indulunk neki, mint az egyszeri királyfi, aki tudja, hogy "csak" a sárkánnyal kell megküzdenie, és övé a királylány, meg a fele királyság, aztán jöhet a boldogan éltek, míg meg nem. A mesék itt véget érnek. Az élet nem. Hogy sikerüljön átvészelni, ahhoz barátok kellenek.

Minden január 1-jén Manka mondta meg, hogy hol jöjjenek össze a szokásos évindító koccintásra. Évtizedek óta voltak barátok ők négyen. Manka és Csilla a gimiben találkozott, és már az első pillanatban eldőlt, hogy öribarik lesznek. Tudták, hogyan kell kilógni a nagyszünetben a garázsok mögé, hogy elszívhassanak egy cigit, és falaztak egymásnak, ha a másiknak hosszúra nyúlt a randevúja. 

Manka találta ki a koleszban a szoláriumot. Ötven forintot szedett mindenkitől, akit rá tudott beszélni arra, hogy ha tíz percet ül a hősugárzó előtt, akkor az olyan, mintha napozott volna. Mivel a kuncsaftjai tényleg kipirosodtak a melegtől, boldogan izzadtak Manka szobájában és leszurkolták az ötvenest.

Andrást Csilla hozta a csapatba. Nagy szerelem volt köztük, de aztán megbeszélték, hogy inkább barátok maradnak.

- Először úgy hangzott ez az ajánlat, mintha agyonverte volna a kutyámat, de azért megengedi, hogy megtartsam. Szóval borzasztó ötletnek tűnt, de kiderült, hogy működik - mesélte Csilla esküvőjén András az egyik elázott vendégnek, hogy hogyan lett a menyasszony tanúja. Manka azonnal befogadta a csapatba Andrást, és boldogan vállalták a keresztszülő szerepét Csilla elsőszülöttje mellett.

Aztán András is megnősült, Manka másik barátnőjét, Enikőt vette el. Enikő látszatra egy nyafka szőke volt, de úgy tolta be a gólyabálon egymás után a feleseket, hogy Manka túllépett azon, hogy csakis tökéletes sminkben volt hajlandó leugrani még a sarki közértbe is, és már az első átmulatott éjszakán megosztották egymással a titkaikat.

A szél mindig egyformán fúj, csak az irányt váltogatja

Ők négyen évtizedek óta ott vannak egymásnak. Manka, a nagy stratéga a krízishelyzeteket, a vitákat azzal oldja meg, hogy kijelenti: minden halál magában hordozza az újjászületést. Persze átvitt értelemben, mert - ahogy András fogalmazott -  az "ezóbaszó elméleteket" inkább viccesnek tartották. Nem kellett túlbeszélni, hogy Manka a kis, hétköznapi halálokra gondol, hiszen együtt támogatták Csillát, amikor élete szerelme köddé vált és lelépett, együtt vészelték át András és Enikő házassági válságát, és együtt röhögtek a vicces szelfiken, amiket Manka kórházi ágya mellett készítettek, hátha az idétlenkedéstől jobban viseli a kemót. 

A január 1-jei évindító koccintások szentek és sérthetetlenek voltak, soha senki nem hiányozhatott. András hozta a pezsgőt, Csilla a poharakat, Enikő sütött valamit és Manka megmondta, hol találkozzanak. Ezt a bizarr helyszínt már évekkel ezelőtt kinézte, igaz, fura ötletekben soha nem szűkölködött: köszöntötték már az új esztendőt elegáns hotelben, eldugott erdei házikóban, a 4-es 6-oson,  rockkoncerten, táncházban, de balatoni kikötőben még soha. Manka azt szerette volna, ha a hamvait a füredi mólóról szórják a Balatonba. Amikor András kinyitotta az urnát, mintha a szél azt fütyülte volna mindhármuk fülébe: minden halál magában hordozza az újjászületést. 

https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/45610/pics/lead_800x600.jpg
barát,barátok,élet,történet
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?