Mikor hagyjuk abba a nőiséget?

Gabriella

Vajon melyik az az állomás, amikor nénivé hervadunk? Az Életkör című könyv jutott eszembe, amikor végignéztem a 80-as évek újrafotózott playboy lányairól készült képeket. Valamennyi azt üzeni, hogy nőnek lenni állandó, folyamatos áradás, amelyben a különböző életszakaszok váltják egymást, és mindegyik tartogat számunkra hullámhegyeket és hullámvölgyeket.

Két bölcs bábaasszony, Elizabeth Davis és Carol Leonard Életkör - A női lét tizenhárom archetípusa című könyve a női életút állomásait mutatja be. A kör lényege, hogy soha nincs kezdete és vége, csak szakaszai.

Az Ártatlanság idejében lévő Lány szakaszát éljük át az első menstruáció előtt. Ez a tisztaság kora, amikor még nem akarunk megfelelni mások elvárásainak , természetes, hogy állandó kapcsolatban vagyunk saját lényünkkel. A Szűz szakasz az első vérmisztérium, ami a havivérzés után jön. Ekkor felkészül a test, a lélek pedig ingadozik a függetlenség és a felnőtt léttel szembeni félelmek között. A következő periódus a nők közötti kötelékről szól, ez a Vérnővérség. A Gondoskodás negyedében található a Szerető szakasza, a legkevésbé korhoz kötött archetípus. Ilyenkor párt keresünk, és ez mindenkinél más-más ideig tart, ráadásul az egyik leggyakrabban visszatérő állomás.

A nőiesség kortalan - Marilyn Monroe

A második vérmisztériummal, a szüléssel megszületik az Anya is. Ekkor az önfeladás mellett megtanuljuk azt is, hogy akkor tudunk valami fölé kerekedni, ha elengedjük. A Bába életszakaszában készen állunk arra, hogy másokat is végigkísérjünk ezeken a folyamatokon. A Hatalom negyedének első archetípusa az Amazoné. A nő válláról lekerülnek az anyaság, a gondoskodás terei, újraéleszti eredeti természetét, független önmagához tér vissza. A Matriarcha autonóm és tekintélye van, learatja, amit elvetett.

A történetek akkor mesélik el magukat, ha itt az ideje

A Papnőket spirituális késztetések és a menopauza közeledte jellemzi. Elengedik a régi viselkedési mintáikat, alázatosak és megtisztulásra vágynak. A Varázslónő a Bölcsesség negyedének első archetípusa. Befelé forduló, szembe néz legmélyebb félelmeivel, de tele van energiával. Ez a szakasz a változó korhoz kapcsolható. A Vénség már megbékél azzal, hogy minden elmúlik, és tudja, hogy a mindenben benne van ő is. A Sötét Anya az élet és halál kapujában áll, ugyanúgy mint a Bába, de ekkor már ő maga indul az ismeretlenbe. Nincs több vágyakozás, a sötétségből a fény felé fordulunk. Mindezeken belül pedig örök kísérőnk az Átváltoztató, amelyben megmártózunk, amikor egy másik szakaszba lépünk.

https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/39981/pics/lead_800x600.jpg
anya,életkor,királynő,nagylány,nő,önismeret,szövetség,történet
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?