Upsz, szinesztéziás vagyok!

Gabriella


Az első kocsink rendszáma ZU-80-74 volt. Vagyis a nagyképű, a tízóraizó, a mamika, a baba, a matektanár és a kislány. A zé a fejemben egy pökhendi, cilinderes pasi volt, az u rövidnadrágos, szendvicset falatozó kisfiú, a nyolcas kötögető nagyi, a nulla hasfájós csecsemő, a hetes szorulásos matektanár és a négyes egy pipiskedő kislány.   

 Amikor kiderült, hogy nem mindenki így látja, akkor meglepődtem, mert el kellett magyaráznom, hogy számomra a betűknek és a számoknak személyiségük van. Most viszont beleszaladtam egy cikkbe, és kiderült, ez "csupán" egy mentális jelenség, és még neve is van: szinesztézia.

Van az a Tóth Árpád vers, aminek az egyik sora valahogy úgy szól, hogy "Egy kirakatban lila dalra kelt egy nyakkendő". Én ezt soha nem  költői eszköznek érzékeltem, számomra teljesen rendben volt a daloló nyakkendő és a lila dallam is. Később a szinesztézia szót nyelvtan órán hallottam: "nehéz az élet", meg "súlyos gond nyomja a lelkét". Ilyenkor az egyik jelző az érzékelés területéről származik. Az összeérzés nálam automatikusan működött, természetesnek találtam ezeket a kifejezéseket.

Az L pimaszul szexis

A szinesztézia lényege tulajdonképpen ez: két különböző érzékterületről vett benyomást kapcsolunk össze. A szinesztéziások hajlamosak összekeverni az irányokat (stimmel), rosszabbak a matematikai képességeik (stimmel), ellenben jó a memóriájuk (stimmel). Egyébként elég illusztris a brigád,Liszt Ferenc, Jimi Hendrix és Lady Gaga  is szinesztéziás, de ők a zenét látják színekben. Liszt Ferenc állítólag úgy instruálta a weimari zenekart, hogy „uraim, egy kicsit kékebben, ha kérhetem.” A zenészek között nem ritka a színhallás jelensége, a fényorgona is gyakorlatilag a hangjegyek színezésére épül. 

Nálam valahogy úgy van, hogy a betűket és a számokat ugyan betűnek és számnak látom, de tudom, hogyan néznek ki, mit gondolnak, hogyan viselkednek, vagyis milyen a karakterük. Én a szakirodalom szerint úgynevezett asszociátor vagyok. Vannak projektorok is, ők azok, akik szó szerint látják a hangok és a számok színeit, vagy valóban érzik a színek illatát. 

https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/38897/pics/lead_800x600.jpg
életmód,önismeret,szinesztézia
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?