A titkos fűszer

Gabriella


Ott álltak az utolsó megmérettetésre várva. Nemsokára kiderül, hogy ki lesz az idei év gigaszakácsa. Gordon Ramsay pokoli konyhájába eddig még nem jutott el magyar versenyző. János ellenfele a fináléban a francia Jules, aki olyan menüt álmodott meg, hogy Jánost kirázta a hideg már attól is, hogy belepillantott a menükártyába. Ennek ellenére tudta: csakis ő lehet a győztes, hiszen nála van a titkos fűszer.

A nagyi mindig azt mondta, amikor megdicsérték a főztjét, hogy azért ilyen finom, mert bele tette a szívét és a lelkét. Janika úgy képzelte, hogy amikor már megfőtt a leves, kisült a hús és kihűlt a rétes, akkor a nagyi diszkréten félre fordul, benyúl a mellkasába, lecsíp egy darabot a szívéből, aztán előveszi a léleknyitót, és mint az olajos halat, felnyitja  a köldöke fölött a testét, egy kávéskanálnyit kivesz a lelkéből és ezekkel a titkos összetevőkkel lopva megszórja az ételt.

Janika rajongott a nagyiért, aki élvezettel tanította aprócska unokáját főzni és csak nevetett, amikor szomszédasszonya azzal cukkolta, hogy minek egy fiúnak a szakácstudomány? Mire Janikából János lett, fejből fújta a nagyi receptjeit és megtanulta számos különleges étel elkészítését is. A baráti el voltak ájulva a főztjétől, elismert alakja lett a hazai gasztronómiai életnek, óraadó volt a Magyar Bocuse d’Or Akadémián, de tudta, hogy valami még hiányzik: egyetlen étele sem sikerült úgy, mint a nagyié.

Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha

Amikor nagyi kórházba került, János minden este ott ült az ágya mellett és fogta a kezét. Szerepet cseréltek: az összetöpörödött öregasszony rajongott unokájáért, aki tréfásan sürgette, hogy minél előbb gyógyuljon meg, mert neki messzire kell mennie. Benevezett a világ egyik leghíresebb szakács műsorába, A pokol konyhájába, ahol maga Gordon Ramsay keresi legújabb éttermének konyhafőnökét.

Nagyi pontosan tudta, hogy kicsoda a kócos hajú, kiabálós skót séf, a Brit Birodalom Érdemrendje kitüntetettje, több Michelin-csillag tulajdonosa. A szomszédasszonnyal nézték valamennyi műsorát, Jánostól pedig Ramsay szakácskönyveket kapott minden ünnepi alkalomra. Nagyi azt is tudta, most kell elmondania Jánosnak a titkot. A fülébe súgta, majd becsukta a szemét és örökre elaludt.

A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak

János ott állt A pokol konyhájának a fináléjában. Hagyományos magyar menüt készített: újraértelmezve megfőzte nagyi gulyáslevesét, utána töltött paprikát csinált és desszertnek csinos kis túrógombócokat gyúrt. Majd egy pillanatra  diszkréten félre fordult, benyúl a séf kötény alatt a mellkasába, lecsípett egy darabot a szívéből, aztán elővette a léleknyitót, és mint az olajos halat, felnyitotta  a köldöke fölött a testét, egy kávéskanálnyit kivett a lelkéből és ezekkel a titkos összetevőkkel lopva megszórta az ételt.

https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/38514/pics/lead_800x600.jpg
álommeló,élet,emlék,Gordon Ramsay,kapcsolatok,nagymama,történet
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?