Blogolj!

Öreg vagyok?

Gabriella


A tükör, a környezet, az érzés, vagy a körülmények határozzák meg, hogy mikortól számítunk öregnek? A válasz attól is függ, hogy hány éves korban szegezik nekünk a kérdést. Kipróbáltam. Először csak egy érdekes témának tűnt, amit bármikor, bármilyen társaságban elő lehet venni, aztán észrevettem, hogy sorsok, egyéniségek, alapvető személyiségjegyek is kikandikálnak a válaszok mögül. 

Adél (3 éves, kiscsoportos)"Amikor már anyu nem rúzsozza ki magát, akkor öreg lesz. Nem is, mert a nagyi is rúzsozza magát, és ő már nagyon öreg, mert még nem volt színes tévé, amikor a papával összeházasodtak. A nagyi rúzsa rózsaszín. Anya akkor lesz öreg, amikor már rózsaszín rúzst használ. De ez sem jó, mert nekem is rózsaszín a Labellóm. Akkor az az öreg, akinek már van unokája."

Ákos (40 éves, családapa)"Néhány hónapja múltam negyven, már harminc éves koromban is megvolt mindhárom gyermekem, bár még mostanság is harminc alattinak néznek. Aktívan sportolok, imádok nevetni, jól érzem magam a bőrömben. Persze, hogy fiatalnak tartom magam!"

Kinga (34 éves, szingli) - "Amikor belenézek a tükörbe, csinosnak és fiatalnak tűnök, de amikor a kolléganőim a családi nyaralást tervezik, akkor egy szerencsétlen vénlánynak érzem magam."

István (51 éves, elvált) - "Szerintem én egy tipikus, kapuzárástól pánikoló, középkorú pasi vagyok. A lányomat gyakran nézik a barátnőmnek, a barátnőmet viszont a lányomnak. Negyvenötnek látszom, harmincnak érzem magam, de a testem már nem mindig engedelmeskedik. Van, hogy mindenem fáj, a vérnyomásomra gyógyszert szedek és a cukorbetegségem miatt diétázom, de nem adom meg magam. Akkor leszek öreg, amikor mindez már nem zavar. 

Az ember akkor öregszik meg, mikor mosolyog azon, amin valaha sírt, és nevet azon, amiért valamikor a fogát csikorgatta.

Diána (46 éves, anyuka) - "Rettegek az öregségtől, pedig méltósággal kellene eljutni odáig. Szeretem, ha megnéznek, ha csinosnak, vagy szexinek látnak. Ugyanaz a ruhaméretem, mint a tinédzser lányomnak, vigyázok magamra, hiszek az alvásban, a futásban, a szemránckrémben és az önismeret erejében. Valószínűleg akkor leszek öreg, amikor már nem akarok hódítani."

Terike néni (82 éves, nagymama) - "Akkor lettem öreg, amikor meghalt az utolsó ember is, aki látott fiatalasszonynak. Amikor már mindenki "csak" egy nénit lát bennem, nincs visszaút, de ez így van jól. Az a fontos, hogy egy vidám nénit, és ne egy nyűgös öregasszonyt lássanak. Az öregkor veszélye, hogy szeretnénk még a középpontban lenni, de én nem akarok játszmázni a családtagjaimmal. Már meg tudom különböztetni a lényegest a lényegtelentől. Barátkozom a halállal és azon gondolkodom, hogy mivel kellene még megbékélnem."

Kriszta (23 éves, egyetemista) - "Manapság az ember 35 éves koráig fiatal, 55 éves koráig középkorú. 55 és 70 között összecsúszik az öreg- és a középkor, és 70 után kezdődik az öregség. Mondjuk, akkor egy kicsit én is öregnek érzem magam, amikor nem értem, hogy miről beszél a 15 éves öcsém a haverjaival."

Gábor (36 éves, pszichológus) - "A portugálok 29 éves korukig mondják magukat fiatalnak, a ciprusiaknál viszont 45 éves korig tart a fiatalság és csak utána jön a középkorú időszak. Az öregkor a portugáloknál már 51 évesen kezdetét veszi, a belgáknál azonban csak 64 éves kortól számít valaki öregnek. Pontosan erre szokták mondani, hogy az az öreg, aki annak érzi magát."

Tamás (62 éves, rendező) - "Amikor ellep a nemes penész, mert már nem leszek kíváncsi semmire és senkire, akkor kijelenthetjük, hogy megöregedtem. Innen pedig csak egy lépés a vén f*sz, aki kéretlenül osztja a tanácsait, a korával követel magának tiszteletet és minden mondata úgy kezdődik, hogy "Ezek a mai fiatalok nem tudnak semmit." Na, eddig az állapotig nem szeretnék élni."

Kedves lányom! Ha majd egyszer öregnek látsz, légy türelmes kérlek, és mindenek előtt próbálj megérteni engem. Ha majd ugyanazt ismételgetem, ne torkollj le azzal, hogy „ezt már ezerszer elmondtad”, csak hallgass meg kérlek. Emlékezz majd, hogy kislány korodban hányszor meséltem neked, estéről-estére ugyanazt a történetet, amíg elaludtál. Ha azt látod majd, hogy tudatlanul állok az új dolgok előtt, hagyj időt tanulnom és ne mutasd, hogy reménytelen eset vagyok. Emlékezz rá kedvesem, hogy mennyi mindenre tanítottalak meg kiskorodban: szépen enni, egyedül felöltözni és megfésülködni, felvenni a kesztyűt az Élet kihívásaival szemben. Ha nehezemre esik majd a járás, hagyd, hogy beléd kapaszkodjam, ahogy én segítettem neked az első lépéseknél. Ha beszélgetés közben elejtem a szavak fonalát, ne követeld, hogy lehajoljak érte, csak hallgass meg. Amikor pedig eljönnek az utolsó napok, ne hagyj magamra azért, mert szomorúnak vagy tehetetlennek érzed majd magad. Segíts az út végére érni. Én pedig egy cinkos mosollyal megköszönöm neked, hogy együtt töltöttük ezt az időt: az Élet ajándékát!

Ilona (57 éves, ügyintéző) - "A külső jegyek árulkodóak: az elvékonyodó ajkak, a ráncos kézfej, a petyhüdt bőr, a szaporodó ráncok, a zsírpárnák, a toka mind-mind arra utalnak, hogy az idő benyújtotta a számlát. A plasztikai sebészek soha nem tudnak egy ötvenéves arcból huszonéves pofikát csinálni. Fontos, hogy megtaláljuk az összhangot a belső fiatalság és a látható öregedés között, különben nevetségessé válunk. Én erre törekszem. Nem az öregség zavar, hanem a diszharmónia."

Dani (16 éves, gimnazista) - "Egyénfüggő. Manapság már huszonéves ismerőseim is úgy beszélnek, mint a vének. Kedvenc, amikor a szobatársam megjegyezte, hogy "Ma lehet, hogy teszek egy egészségügyi sétát" - 16 évesen. Van, aki már 40 felett totál kész van testileg, míg mások 60-70 évesen is olyan formában vannak, hogy csak nézek. A nagyapám például 73 éves, de költözésnél jobban pakolta a bútorokat, mint az apám."

Róbert (44 éves, újságíró) - "Korábban azt gondoltam, akkor kezdődik az öregedés, amikor már több az eredményed, mint célod. De ma már azt hiszem, valójában csak akkor kezdődik életünk alkonya, amikor végképp elfogynak az ember célkitűzései és csak az az egy marad, hogy holnap is fel kell ébredni.

Tibor (49 éves, tördelő) - "Soha nem éreztem magam öregnek, megálltam 30-nál, de lehet, hogy jövőre, amikor ott lesz a tortán az 50, akkor gáz lesz."

https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/37873/pics/lead_800x600.jpg
életkor,életmód,kapcsolatok,öreg,tabu
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?