Már tudom, mit tettél

Gabriella

"21 éves koromban megerőszakoltak és nem ellenkeztem. Ráadásul eddig nem is emlékeztem rá. Csak most jutott eszembe." Megdöbbentő mondatok egy érett nő szájából. Mi van? Nem tiltakozott? Elfelejtette? Kiesett a fejéből? Lefagyott az emlékkazetta? Ilyen nincs... Pedig de, van. 

"Egy fiatalos lakásban laktunk, rengeteg barátunk volt és bárki, bármikor feljöhetett hozzánk. Éjszakára sem zártuk az ajtót. Egyik este a lakótársam nem volt otthon, én pedig korán lefeküdtem. Gy., a régi haver,  iszogatás után felugrott, hátha nálunk még van valaki, akivel el lehet ütni az időt. A lakásban néma csend, bulinak híre-hamva sem volt. Gondolta, jó ötlet bebújni mellém az ágyba. Arra ébredtem, hogy agresszívan markol, fogdos és már hatol is befelé, miközben piásan suttogja "jó lesz neked is, hidd el". Sokkot kaptam. Lefagytam. Nem csak tiltakozni, de megmozdulni sem tudtam. Gyűlöltem őt és gyűlöltem magam. Másnap, amikor összefutottunk, a szokásos jópofa volt. Megpaskolta az arcom és kacsintott. Nem mertem szólni senkinek, iszonyúan szégyelltem magam. Inkább töröltem ezt az emléket. Aztán 23 évvel később, évtizedes házassággal a hátam mögött, többgyerekes anyukaként, egy reggel arra ébredtem, hogy "segítség, engem megerőszakoltak!" Olyan éles lett ez az eltemetett emlék, mint ahogy most elmesélem."

Vajon létezik ennyire késői reakció egy ekkora trauma után? A Washington Post cikksorozata az egyetemisták körében előforduló szexuális támadásokkal foglalkozik. Meglepően sok áldozat számolt be arról, hogy egyáltalán nem reagált a támadás közben. „Nem mondtam nemet, de nem tudtam, mit csináljak. Mintha lefagytam volna.” - mesélte ott is az egyik áldozat. Azok, akik feljelentést is tettek, gyakran szemrehányáskánt élték meg a rendőrök vagy a  barátok kézenfekvő kérdéseit, hogy  „Miért nem rohantál ki a szobából?”, „Miért nem kiabáltál?” "Miért nem kértél segítséget?".

Kívülről nézve ez rohadt egyszerűnek tűnik, de amikor a félelem veszi át az irányítást, akkor sokan tehetetlen rongybabának érzik magukat. Ez is lehet az agy válasza a rettenetre, és ez még véletlenül sem a belegyezés jele. A pszichogén amnézia pedig akár évekig is fennállhat, vagyis a trauma hatására felléphet egyfajta idegrendszeri károsodás nélküli emlékezetzavar, amely csupán egy, konkrét élményt blokkol. Ha érintett vagy, itt kérhetsz segítséget. Ne hallgasd el!

  • NANE Egyesület: 06 80 505 101 (szerda kivételével naponta 18-22 óráig) Segélyvonal bántalmazott nők és gyerekek számára
  • OKIT: 06 80 20 55 20 (24 órában, 7 napon) Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, olyan esetben, ha menekülni kell
  • Patent Egyesület jogsegélyszolgálat: 06 70 252 5254, vagy jog@patent.org.hu (szerdánként 16-18, és csütörtökönként 10-12 óra között) Az egyesület jogsegélyszolgálata bántalmazott nőknek, a kényszerláthatás áldozatainak, valamint a nemi alapú erőszak és diszkrimináció áldozatainak nyújt segítséget
  • A KERET Koalíció segélyvonala szexuális erőszak áldozatainak: 06-40-630-006 (helyi tarifával hívható, hétfőnként 10–14, szerdánként 14-18 és péntekenként 11–14 óráig)
  •  A rendőrség központi telefonszámai:107, 112
  •  Igazságügyi Hivatal: 06 80 225 225

Az Almablog cikke a témában

Címkék: erőszak, kapcsolatok,
https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/19721/pics/lead_800x600.jpg
erőszak,kapcsolatok,nő
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?