Ki ez a nő a fészbúkon?

Gabriella

Ez a finoman értelmiségi, kicsit stikkes, enyhén dögös, laza anyu te vagy? És a konyhatündér, a megmondó lány, meg az észt osztó jópofa is? Vagy egyszerűen, mint egy vásári árus, kirakod a legjobbat a virtuális kirakatba: lássátok feleim szümtükkel,  ízlésesen elrendeztem egy ez történt ma velem és egy ilyen vagyok én kollekciót, meg egy csipetnyi lélekmorzsát! 

Tényleg olyan a cyber személyiséged, mint amilyen valójában vagy? Nem akarom a máséval verni a csalánt, hiszen már a nagymamám is azt mondta: az kiabál, akinek a háza ég, ezért inkább a saját portámon söprögetek. (Figyeled? Rögtön három közhelyet is sikerült egy mondatba belezsúfolnom, úgyhogy fészbúk bölcsességből máris beírhatok magamnak egy ötöst). Amikor a személyiségtipológiával foglalkozó barátomat megkértem, hogy "szakmai szemmel" nézzen rá a profilomra, nem számítottam egósimogatóra. Bejött.

Lynette, Annie és Virág koktél

"Ez a nő itt a neved alatt egy kis Annie Hall, egy hangyányi Vad Virággal a Van, aki forrón szeretiből, nyakonöntve a Született feleségek Lynette Scavojával. Majdnem olyan, mint te, de te nem ilyen vagy. Pontosabban az egész üzenete olyan, mintha azt mondanád: hep, nézzétek, ez vagyok én! És ez nem az, mintha azt mondanád, hogy nézzétek, ez vagyok én. Érzed a különbséget?" 

Legalábbis kapizsgálom. Egy lazább önanalízis után aztán rájöttem, hogy annyira nem tragikus a helyzet, hiszen a kirakatba mindig a legjobbat rakjuk ki. És persze valamennyien szorgosan építjük online imázsunkat. Végülis ez a modernkori össznépi társasjáték része, a lájkvadászattal együtt.

Na jó, mondjuk van néhány prototípus, akiktől a falnak megyünk - és akik közé olykor-olykor magunk is lelkesen csatlakozunk. Mert jól esik szupercsajnak, konyhatündérnek, okos megmondó asszonynak, lökött feleségnek, vagány anyunak, szexi démonnak látszani. Ezek a tulajdonságok egyébként valószínűleg mind bennünk vannak, csak a mindennapokban nem esik rájuk annyi rivaldafény. 

Ki vagy te a virtuális térben?

"A határ valahol ott húzódik, amikor az elismeréseket szomjazva elveszítjük a kontrollt, és ezáltal az ismerőseink édeklődését is" - magyarázta személyi tipológusom. "Vagyis nem kell a vacsi előtt egy tökéletes fotót lőni a kajáról, nem kell mindenhonnan bejelentkezni, teljesen fölösleges 34 csücsörítő szelfit feltenni a tükör elől, ne írd ki, ha az amúgy tényleg zseniális gyereked éppen böfögött egyet, ne ossz meg bölcsességnek tűnő közhelyeket és ne politizálj erőszakosan. Ha ezt meg tudod állni, boldog fészbúk életed lesz, és a profilod is majdnem téged fog tükrözni. De soha ne felejts el a barátaiddal a valóságban is találkozni."

Ezzel a közhely halmazzal a hátunk mögött el is húztunk kávézni. És nem csekkoltunk be a kávézóból a fészre.

https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/19578/pics/lead_800x600.jpg
anya,barátok,Facebook,kapcsolatok,önismeret
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?