Vakon szeretni

Gabriella


Kislánykorunk óta tudjuk, mert sokszor elmondták, és mert apu is ilyen, és mert életem első ovis szerelme is ilyen volt, és mert az összes pasimat ez alapján választottam, és mert a férjem is ilyen, és ha lenne fiam, őt is ilyennek nevelném: az igazi férfira fel lehet nézni, biztonságot ad, erő árad belőle és bármikor lehet támaszkodni rá. Ha ez megvan, jöhet a vak szerelem.

Az álompasinak van humora, meg egy csöppnyi bánat a szeme mélyén, a hangja bugyinedvesítő, összességében szexi, sármos, hódító, határozott, bátor, szenvedélyes, gyengéd, figyelmes, nem fél az élet kihívásaitól és végig lehet menni vele a sárga úton. Most hagyjuk az eszmefutatást a férfiak elnőiesedéséről, a nők elférfiasodásáról és az ebből fakadó, átrajzolódó társadalmi szerepekről. Nem erről szeretnék beszélni, hanem arról, hogy ezek a tulajdonságok vajon megszűnnek-e a szemünkben, ráéget-e valamilyen stigmát a rajongott férfira, ha megvakul? És csajok, mielőtt automatikusan rávágnátok, hogy NEM, ez kizárt, és még a kérdés is sértő, és ilyen hülyeségről még beszélni is fölösleges, kérlek benneteket, olvassátok tovább. 

Ki akar egy kiszolgáltatott, bizonytalan férfi párja lenni, aki elveszítette az ÉLMÉNYT?

A Láthatatlan Kiállításon a kalauzunk egy fergeteges humorú, élvezetesen előadó, értelmes, intelligens, önálló, férfias fellépésű, érzékeny, határozott, rámenős, életerős, pozitív kisugárzású, jóképű - és nem mellesleg jó illatú - férfi, Misi volt. Felnőtt korában veszítette el a látását. Miközben zseniális stand up elemekkel fűszerezett idegenvezetését hallgattuk és vakon botladoztunk a nyomában, jó néhány megrázó pillanatot is felvillantott az életéből.

 „Az 3-4 hónap, amíg megtanulod a vakság technikáját, de 3-6 év, amíg valamelyest túljutsz a traumán. A lányom is vissza akarta kapni a „másik” apukáját, és nagyon nehéz volt elfogadnia, hogy soha nem lesz olyan, mint régen. Elváltam. Persze nem csak emiatt, de a vakság rátett a konfliktusokra. Nehéz helyzet ez mindenkinek. Az egyik kollégám felesége azt mondta, hogy nem tud felnézni a vak férjére, aki elveszítette az állását, kiszolgáltatott és bizonytalan lett. Ezáltal ugyanis ő is elveszítette a biztonságát. Nem csak embert próbáló, de kapcsolatpróbáló is egy ilyen helyzet, mert ki akar egy kiszolgáltatott, bizonytalan férfi párja lenni, aki elveszítette az ÉLMÉNYT? Mert, bár ti ennek nem biztos, hogy a tudatában vagytok, de az élményeket elsősorban a látással szerezzük.”

Támaszkodni lehet rá

Misi egyébként egyáltalán nem tűnik bizonytalannak, remek humorral és öniróniával létezik. Persze – mint mesélte – egy időre elszállt a humora. Most viszont olyan poénokat ereszt meg, hogy amikor valaki megkérdezte tőle: „Te fogyatékkal élsz?” csípőből vágta rá: „Nem, én egyedül élek!” A hangom alapján megállapította, hogy szőke vagyok, de egy kicsit sem volt benne az a bizonyos macsósan bántó él, amivel a szőkenőséget személyiségjelzőnek használják, és csibészesen még a sminkem is megdicsérte, olyan hangsúllyal, hogy egy pillanatra zavarba jöttem. Aztán egy jóízű nevetéssel jelezte, hogy ez is egy önfricska volt.

Sok minden kavargott bennem, amikor elbúcsúztunk. Nem sajnáltam, mert nem volt sajnálatra méltó. Megértettem. Iszonyatosan egyszerűen szembesültem azzal, hogy milyen gyorsan el lehet veszíteni a kliséket és, ha csak egy kicsit nézzük más szemszögből a dolgokat, mennyire mást jelent a biztonság, az erő, és az, hogy valakire fel lehet nézni.  

"A férfira fel lehet nézni, biztonságot ad, erő árad belőle, hódító, határozott, bátor, szenvedélyes, gyengéd, figyelmes, nem fél az élet kihívásaitól és végig lehet menni vele a sárga úton. "

https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/19372/pics/lead_800x600.jpg
barát,család,férfi,házasság,nő,önismeret,szerelem
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?