Úszósapka kötelező!

Gabriella

Bár szinte minden uszodában ki van írva, hogy a sapka viselése kötelező, gyakorlatilag az edzések és az iskolai úszás órák kivételével mindenki szabotálja ezt a szabályt, hacsak nem szinkronúszó vagy vízilabdás. Legyen ez a töredelmes vallomás posztja: mi is. A  férjem azért, mert neki nincs haja, én azért, mert annyi van, hogy nem fér alá, a nagylányom azért, mert szerinte nem csinos benne, a kicsi meg folyton elhagyja. Pedig a fürdősapka lehet menő.Betty Geib divatot teremtett

Ezek az 1959-es darabok például egyszerre cukik és mókásak. Egy Long Island-i háziasszony, Betty Geib tervezte, eredetileg azért, hogy szórakoztassa a gyerekeit, és kedvet csináljon nekik az úszósapka viseléséhez. Egy jótékonysági templomi árverésre is magával vitt néhány darabot, és akkora sikert aratott, hogy pillanatok alatt divatot teremtett vele: a kifutót, a tengerpartot és az uszodákat ellepték a napraforgó mosolyú, cica arcú, kígyó fejű figurák. A sapka ára eleinte annyi volt, mint egy kiflié, úgyhogy gyorsan fogyott.

Ez mire volt jó?Néhány évvel a nagy "fürdősapka divatbomba" előtt egy bizarr trend bontogatta szárnyait ezen a piacon, de szerencsére kérészéletű volt. Az úszómaszknak a funkciójára eddig nem sikerült rájönnöm, talán az a verzió állhat a legközelebb az igazsághoz, hogy ez a furcsa kiegészítő megvédte a sminket a víztől. 

Egyébként már az 1900-as években sem volt az úrinő, aki gumifejfedő nélkül merészkedett a vízbe. A korabeli divatlapok teljes nyári kollekciót állítottak össze a tengerpartra ajánlott, és a fürdőkúrához javasolt viseletekből. A tengerparti lehetett egy kicsit frivolabb, a fürdőkúrához viszont fület takaró, a pilótasapkához hasonló, konzervatív viselet volt az illendő. 

Frivol viselet az 1900-as évekből

A divattervezők is szívesen nyúlnak az úszósapihoz, mint kiegészítőhöz. A legsokkolóbb hatást a télikabáthoz lehet kelteni vele. Talán nem véletlen, hogy a street fashion világába ennek a trendnek nem sikerült beszivárognia.

Én  még nem találkoztam olyan úszósapkával, ami ne csípett, húzott volna, és ami alatt ne lett volna csuromvíz a hajam. Soha nem értettem, hogy miért kötelező? Egy kedves, idős hölgyismerősöm, aki 30 éve minden héten legalább egyszer letempózza a maga hosszát az uszodában, azonban a napokban felvilágosított: nem csak az uszoda vizét védi a hajszálaktól, és a hajunkat a klóros víztől, de akár életet is menthet. Szerinte nem véletlenül találták ki, ugyanis sok fulladásos halál oka a vízben úszó hajszál lenyelése: hiába próbálják újraéleszteni az úszót, ha nem kap levegőt a benyelt hajszálak miatt. És, bár én elég szkeptikusan állok ez előtt a magyarázat előtt, azért nyakamba veszem a boltokat és beszerzek a családnak néhány trendi darabot. Az alábbi fotók alapján ez nem is olyan lehetetlen küldetés. 

Kiscsajos

Dögös

Elegáns

Apának. Mert szakálla, az van

Így vedd fel a fürdősapit

 

Címkék: divat, nosztalgia, retro
https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/13852/pics/lead_800x600.jpg
divat,nosztalgia,retro
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?