Blogolj!

Másfél órányi vakság

Gabriella

Azt hittem, könnyű lesz, csak akarni kell, de amíg nem próbáltad, fogalmad sincs, hogy milyen az, amikor nem látsz. Képzeld el, és szorozd meg tízzel. Na, annál sokkal, de sokkal keményebb, pedig csak a felületet karcoltam. Viszont egy telefonbeszélgetés is másképp szól, mint nyitott szemmel. És, bár azt hittem egész napos lesz a küldetésem, csak szánalmasan rövid ideig bírtam.

Ébredés. Kinyitnám a szemem, de eszembe jut, hogy nem lehet. Az érintőképernyős telefonon nem találom a Szundit, találomra nyomogatom a képernyőt.

Nézzük (ha-ha, de morbid ez így), mi az, amit ma biztosan nem csinálok

1. Nem megyek ki a lakásból

2.  Nem csekkolom az e-maileket, a Facebookot.

3. Nem főzök, nem indítom el a mosogatógépet, a mosógépet

4. Nem írok, nem olvasok

Felkeltem, és bekötöttem a szemem. Megpróbáltam összeválogatni a szekrényből valami ruhát. Fogalmam sem volt, hogy sikerült-e egyforma színű bugyit és melltartót összevadásznom. Az biztos, hogy egy fekete trikót és egy farmert vettem elő. Kitapogattam, csakis az lehet. A fürdőszobáig tapogatózva eljutottam - azt most hagyjuk, hogy hányszor mentem neki az étkezőasztalnak, meg a falnak - és valószínűleg a szennyestartó tetejére készítettem. A lányok nyaralnak, a párom dolgozik, nyugodtan szerencsétlenkedhetek.

Akkor jöjjön végre a kávé!

Nescafé. Tudom, hol a barnacukor, a tejet is kitapogattam a hűtőben. Egy púpos kanál kávé, két csapott kanál barna cukor, víz a forralóban. Megy ez! Hiába, az évek meg a rutin. Aztán leforráztam a kezem, csupa víz lett a konyhapult és csak reménykedtem, hogy a bögrébe is jutott. A tejet már rafkósan öntöttem: kitapogattamm a bögre száját, odatettem az ujjam, és annak mentén folyattam. Remek. Mindenhová jutott, még a kávéba is. Érzésre letörölgettem. 

Kávézás közben bekapcsoltam a tévét. A távirányító megvan, fotel becélozva, a fal mentén eljutottam odáig. A Mokka látatlanban sokkal, de sokkal rosszabb. A körkapcsolgatás viszont érdekes, mert szokás szerint össze-vissza nyomogatok, viszont valószínűleg elhangolam a tévét. Ajaj, beindult a mályvatea, elfelejtettem, hogy este megittam. A wc-ig simán eljutottam. És igen, trónolás alatt azon gondolkodtam, hogy vajon honnan tudom, hogy meddig kell törölni? Embertelen mennyiségű nedves popsitörlőt használatam és vagy 10 percig matattam a wc kefével. A légfrissítővel pedig képennyomtam magam Murphy bácsi legnagyobb örömére.

A fürdőszobáig eljutottam, a kádba gond nélkül beléptem, a zuhanyfüggönyt pedig letéptem. Mondjuk, szerintem ennek nincs köze alkalmi vakságomhoz, de szemrebbenés nélkül ráfogom. Tusfürdő megvan, tisztálkodás oké, törölközés, testápolás, fogmosás pipa. Magamra rángattam a bugyit és a cicifikszet. Nedvesen, mert a zuhannyal persze összefröcsköltem mindent. Ilyenkor szoktam sminkelni. Nosza, rajta! Levettem a kendőt, de bármennyire is nagy volt a kísértés, nem nyitottam ki a szemem.


Kihúztam a sminkes fiókot, tapintásra meglett az arckrém, a BB krém - vajon ez melyik lehet? Könnyű állagú, akkor az Yves Rocher. Basszus, túlnyomtam. Tele van vele a tenyerem, jobb, ha lemosom. Újra, most talán jó. Felkentem érzésre. A szempillaspirállal és a rúzzsal jól boldogultam, a szemöldökömön is végighúztam a szemöldökkefét. Legalábbis remélem, hogy azt. A deo és a parfüm nem okozott gondot, és tanulva a wc spray-s kalandból, kitapogatom a fújóka irányát, úgyhogy többé-kevésbé megúsztam egy újabb szembespriccelést. Az öltözés is sikerült, és valahogy megfésülködtem.

Közben megszólalt a telefon. Nagynehezen megtaláltam, találomra húzogattam. Valahogy csak felvettem "Halló!" "Szia, Tánya vagyok!" "Melyik Tánya?" "Nem írta ki a nevem?" "De, csak nem tudtam elolvasni. Ma vak vagyok." "Ja, tudom, az a projekted" mondta Tánya, és belekezdett egy végeláthatatlan monológba. Kénytelen voltam figyelni, nem volt háttértévézés, föl-le sétálgatás a szobában, vállra szorított telefonnal való mosogatás. Valóban figyeltem.

És meghallottam, hogy csak azért fecseg, mert valamit nagyon el akar mondani. És megkérdeztem, hogy mi a baj, és kiderült, hogy  totál ki van készülve, napok óta alig alszik, besokallt a tanév végétől, a volt férjétől, aki hónapok óta nem látogatta meg a gyerekeket, a legnagyobbnak éppen szerelmi bánata van, a kicsinek rossz lett a bizonyítványa és az anyja, vagyis a nagyi őt okolja érte, a középső pedig nem akar elmenni a történelem táborba, amit alig tudott kifizetni. Dolgozik, mint egy igásló, és nem bírja tovább, és tegnap este elrohant, csak úgy, bele az éjszakába, otthagyta a gyerekeket és csak futott, futott, hogy kiszellőzzön a feje, és most mondjam meg őszintén, hogy ő rossz anya-e? Elmondtam neki, hogy tökéletesen csinálja, hogy le akalappal előtte, hogy bízzon magában, hogy felnézek rá, és az ő gyerekeinek ő a legjobb anya, és egy lónak is sok lenne, amit cipel, úgyhogy amikor úgy érzi, fusson csak bátran, ki a világból. Hiszen most is visszament, éppen ezért nem is értem a kérdést, hogy ő jó anya-e, mert ez nem kérdés. Megköszönte, hogy meghallgattam, hogy végre kimondhatta, hogy nem kellett erősnek lennie, hogy rákérdeztem és ráéreztem. 

Tánya bontotta a vonalat, én pedig kinyitottam a szemem. Feladtam, szánalmasan rövid ideig bírtam - ébredéstől másfél óra telt el, ám én egy egész délelőttnek éreztem -  és csak a felszínt karcoltam. A végeredmény: egy elhangolt tévé, rózsaszín bugyi, fekete melltartóval, egy leforrázott ujj, egy összetrutyizott konyhapult, egy majdnem eldugult wc, egy leszakadt zuhanyzófüggöny, egy szétázott fürdőszoba, egy szétkenődött smink és egy megnyílt barátnő. Annyira nem is rossz egy rapid vaktól. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Lucy Ed­wards meg­ható és meg­lepő sminkelése

Lucy két éve vak, egy betegség miatt veszítette el a látását. Ennek ellenére ízig-vérig nő maradt. Sminkvideóit több százezren látták. 

https://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/13818/pics/lead_800x600.jpg
anya,barát,barátok,család,kipróbáltam,önismeret
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?