Az illúzió kígyó ébredése

Ligyija

- Még egy felest? - kérdezte Vica a pultjára támaszkodó férfit. Adamo böfögött egy öblöset, bólintott, majd a lány után szólt: - Almát hozz, ne ezt a cefréből főtt vegyest! Vica rántott egyet a vállán és lecsavarta a kupakot a pult alatt őrzött, bizonytalan eredetű, Almapálesz feliratú üvegről. Csak a törzsvendégeknek jár belőle, nekik is csak akkor, ha kérték. A kupak hatalmasat szisszent, az illúzió kígyó felébredt.

Vica, mielőtt kitöltötte a stampóba a pálinkát, meghúzta az üveget. Az illúzió kígyó támadásba lendült:

- Látod ezt az Adamot? - sziszegte a lány fülébe. -  Fogd meg magadnak, mire vársz? Már harminc is elmúltál, az összes barátnődnek férje és gyereke van, és anyád is megmondta, hogy ketyeg a biológiai órád. Adamo maszek autószerelő, hitelmentes a családi háza. Biztos egzisztencia. Jóképű is a maga módján, azt az idétlen rocker copfot meg a kamionos szakállat majd levágatja a kedvedért. Csak azért iszik ennyit mostanában, mert elhagyta a barátnője. Összetört a lelke. Majd te meggyógyítod. Eredj, csak ügyesen!

- De én nem szeretem.

- Harminc múltál. Majd megszereted.

- De én nem akarok hozzá menni. A városba akarok menni, hogy topmodell legyek.

- Harminc múltál. Most már minek mennél?

Vica kitöltötte Adamonak a pálinkát, mélyen a szemébe nézett, amikor elé tette. Adamo egy húzásra felhajtotta, és már hallotta is az illúzió kígyó gyengéd sziszegését.

- Adamo, mit búsúlsz egy csalfa nő után? Nézd ezt a Vicát, milyen szemrevaló, és alig múlt harminc éves. Vele szép családod lehet. Nyaranta elmentek a Balatonra vagy valamelyik tenger mellé. A gyerekeket kitaníttatod, és az asszonnyal várjátok majd őket, amikor jönnek haza a külföldi iskolákból. 

- De én nem szeretem.

- Majd megszereted.

- De én nem akarom elvenni. A városba akarok menni, énekelni és gitározni fogok, mint Jimi Hendrix.

- Szép házad van, saját műhelyed. Minek mennél?

Két hónap múlva megtartották az esküvőt. Vica törtfehér menyasszonyi ruhában vonult az oltárhoz, olyan volt, mint egy címlaplány, Adamo pedig frissen nyírva, büszkén vezette a pap elé. Aztán sorra jöttek a gyerekek, egymás után három. Adamo szorgalmasan dolgozott, jutott saját balatoni nyaralóra és minden évben egy tengerpartra is. Eljárt focizni a haverokkal, hétvégén pedig grillpartit rendezett a kertben. Vica először megasszonyosodott, aztán - nincs mit szépíteni - elhízott. Viszont tökéletes anya és háziasszony volt, nem pletykáltak róla és ő sem pletykálkodott. A fodrásznál átfutotta ugyan a színes magazinokat, de gyorsan továbblapozta azokat az oldalakat, ahol a magabiztos, szexi modellek pózoltak, és sóhajtva elidőzött a sztárok válásáról szóló cikkeknél.

Adamo esténként, munka után, szertartásosan betért a kocsmába, szigorúan egy laza fröccsre. Pálinkázni eszébe sem jutott egészen addig, míg a pult mögött, Vica egykori helyén, észre nem vette az igéző szemű nőt. Lili aznap kezdett a kocsmában, amit már nem egyszerűen kocsmának, hanem romkocsmának hívtak. Beszélgetés közben valahogy előkerült egy kopott, Almapálesz feliratú üveg is.

Adamonak azóta saját fogkeféje van Lili albérletében. Születésnapjára a lány letöltötte neki a netről az összes Jimi Hendrix albumot, ő pedig újra elkezdte növeszteni a haját és nem borotválkozik - Lilinek a szamuráj copf tetszik, favágó szakállal.

http://reneszanszasszony.blogstar.hu/./pages/reneszanszasszony/contents/blog/37046/pics/lead_800x600.jpg
illúzió,mese,történet
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?